Vítejte na eshopu ARTA Music cz en

PROSINEC LISTOPAD ŘÍJEN ZÁŘÍ SRPEN ČERVEN KVĚTEN DUBEN BŘEZEN ÚNOR LEDEN 2011


MUSICAE FONS AURENS
České varhanní koncerty 18. století
F10191     8595017419126

Karel Blažej Kopřiva: Concerto in Dis, Preludium a fugy
Jan Václav Stamic: Concerto in F
Jan Křtitel Vaňhal: Concerto in F

Jaroslav Tůma - varhany, regál
Hipocondria Ensemble

více informací


JOSEF VEJVODA TRIO – THE AFFINITY
F10194     8595017419423

Kryštof Marek: klavír
Ondřej Štajnochr: kontrabas
Josef Vejvoda: bicí nástroje

více informací


PAOLO FRESU – MISTICO MEDITERRANEO
ECM2203     602527456218

Paolo Fresu: trubka, křídlovka
Daniele di Bonaventura: bandoneon
A Filetta: hlasy

Korsické skicy: zářivá lyrická trubka Paola Fresu plachtí nad mešními hlasy A Filetty – zpěváky, kteří mj. ctí tradici korsické polyfonie. Starobylé i experimentální se bez problémů mísí v nahraných kompozicích, z části napsaných zakládajícím členem ansámblu Jean-Claude Acquavivou, jež po více než 30 let soubor vede. Italský bandoneonista,  inovátor Daniele di Bonaventura se podílí na nové hudbě, imaginativních sólech, duetech s Fres(o)u, a s téměř orchestrálním citem zaobaluje hlasy i trubku. Českým posluchačům je Bonaventura již známý nejen díky svému hostování na "Universal Syncopation II" Miroslava Vitouše, ale především díky své spolupráci s jiným českým basistou Tomášem Liškou, který si jej přizval k natáčení svého jemného, akustického alba "Invisible World".

more info   ECM player     review All About Jazz


VALLON, MORET, ROHRER – RRUGA
ECM2185     602527493503

Colin Vallon: klavír, Patrice Moret: kontrabas, Samuel Rohrer: bicí nástroje

“Rruga”, znamenající v albánštině ‘dráha’, ‘cesta’ či ‘putování’, je asociativní název ECM debutu tria pianisty Colina Vallona, basisty Patrice Moreta a bubeníka Samuela Rohrera (toho jsme již dříve slyšeli na ECM nahrávkách "April" švýcarsko holandské zpěvačky Susanne Abbuehl a "Currents" kvarteta Wolferta Brederodeho). Dráha jejich společného tria začla po samostatných zkušenostech na švýcarské jazzové scéně před pěti lety a záhy vyrostla v jednu z nejslibnějších evropských kapel, tvarující robustní a osobní hudbu, inspirovanou písněmi, zpěváky a hudební kulturou euroasijského regionu Caucasus stejně jako jazzovou tradicí. Hudba tria je tvořena, aranžována a rozvíjena kolektivně.

more info   ECM player


BJØRNSTAD, HENRYSON – NIGHT SONG
ECM2108     602527095790

Ketil Bjørnstad: klavír, Svante Henryson: violoncello

Ketil Bjørnstad se vrací k duu klavír/violoncello, obsazení, jež definuje jeho dvě nejzamilovanější alba "The River" (1996) a "Epigraphs" (1998) s Davidem Darlingem. Tato jeho nová spolupráce se Svante Henrysonem ovšem vypráví jiný příběh. Jako violoncellista Henryson momentálně hraje v duu a triu s vybraným klasickými hudebníky, mj. také s mezzosopranistkou Anne Sofie von Otter. ECM posluchači jej poprvé uslyšeli jako člena Balkeho Magnetic North Orchestra na projektu "Kyanos" (2001). V souvislosti s jazzovou hudbou hrál v různých formacích s Tordem Gustavsenem, Marilyn Mazur, Nilsem Petterem Molvaerem, Arildem Andersenem a dalšími. Spolupracoval ovšem také s Elvisem Costellem. Ve stručnosti je Henryson všestranným umělcem podobně jako samotný Bjørnstad. Hudba, kterou spolu vytvářejí – atmosférická, temně barevná, melancholického temperamentu – je jednoduše mimo kategorie.

more info   ECM player


CYMINOLOGY – SABURI
ECM2164     602527538914

Cymin Samawatie: hlas, Benedikt Jahnel: klavír, Ralf Schwarz: kontrabas, Ketan Bhatti: bicí nástroje

Ojedinělý berlínský soubor vedený charismatickou německo-íránskou zpěvačkou Cymin Samawatie je možná jedinou západní kapelou hrající jazzové balady s texty v perském jazyce "farsi". Na své předchozí album "As Ney"  zařadila Cymin klasické perské verše od Rumiho a také íránskou poezii 20.století. Na "Saburi" (v překladu "Trpělivost") vykresluje ve vlastních textech lásku a zranitelnost.

more info   ECM player


SCHUMANN, HOLLIGER – ALEXANDER LONQUICH
ECM New Series 2104     028947638261

Alexander Lonquich: klavír

"Robert Schumann je skladatel, který byl vždy v centru mých myšlenek" říká Heinz Holliger. Brilantní provedení Alexandera Lonquiche dokresluje hluboké propojení zvukových světů a imaginace dvou velkých skladatelů oddělených jeden a půl stoletím. V tomto pozoruhodném recitálu nabízí Lonquich své nové pohledy na první vydání (z roku 1838) známé Kreisleriany op. 16 a na Holligerův současný vztah k Schumannovi, jakýsi "rozhodný romaticismus" jeho klavírního cyklu "Partita" z roku 1999.

more info

Vybrané nahrávky ECM jsou nyní k dispozici také na audiofilských 180 gr LP.
Aktuální nabídka ke stažení.


starší novinky najdete v rubrice archiv menu Distribuce 2HP (vlevo)

© Studio Svengali, duben 2024
coded by rhaken.net