Vítejte na eshopu ARTA Music cz en

prosinec listopad říjen září srpen červenec ČERVEN květen duben březen únor leden 2016 / 2015 



Položka {910219} nebyla nalezena. CD


DIE FREITAGSAKADEMIE – WIENER KLASSIK        
W&W 910219     025091021925     CD

Pět sólistů Die Freitagsakademie natočilo Mozartův kvintet pro klavír a dechové nástroje, dílo které v době vzniku svojí bohatou barevností a zvukovostí působilo velmi nezvykle. Po premiéře 1. dubna 1784 napsal Mozart svému otci: “Myslím, že je to nejlepší skladba jakou jsem v životě napsal.“  O pouhých třináct let později složil pro stejné obsazení svůj kvintet Ludwig van Beethoven. Oba kvintety byly pro získání maximální zvukové autentičnosti při natáčení snímány pouze jediným mikrofonem.


Položka {910236} nebyla nalezena. CD

ANZELLOTTI & DESJARDINS – …OF WATERS MAKING MOAN
W&W 910236     025091023622     CD

Pět současných skladatelů napsalo originální kompozice pro nezvyklou kombinaci dvou nástrojů – akordeonu a violy. Podnět k napsání nových skladeb dal italský akordeonista Teodoro Anzellotti, který ke spolupráci přizval svého přítele francouzského violistu Christophe Desjardinse.


Položka {917194-1} nebyla nalezena. CD

DIE FREITAGSAKADEMIE – J.S.BACH: THE BRANDENBURG CONCERTOS
W&W 917194-1     025091719419     LP

Braniborské koncerty J.S. Bacha patří mezi jeho nejznámější skladby. Nahrávka souboru Die Freitagsakademie nabízí ve výběru z šestice koncertů nový pohled na toto jedinečné dílo. Producent Stefan Winter zvolil neobvyklý způsob natáčení. Žádné dotáčky, žádné střihy, minimum mikrofonů. Pro teplý zvuk nahrávky bylo zvoleno analogové natáčení pouze s použitím dvou mikrofonů.

Album vychází na 180 gr. LP v limitované edici pěti set kusů.


CD

MIROSLAV VITOUŠ – MUSIC OF WEATHER REPORT
ECM 2364     602537729562     CD 

Miroslav Vitouš: kontrabas, klávesové nástroje; Gary Campbell: soprán a tenor saxofony; Roberto Bonisolo: soprán a tenor saxofony; Aydin Esen: klávesové nástroje; Gerald Cleaver: bicí nástroje; Nasheet Waits: bicí nástroje

Známý český basista se ještě jednou vrací k hudbě Weather Report, skupině kterou s Joe Zawinulem a Wayne Shorterem v roce 1970 spoluzaložil. Projekt tentokrát daleko více cituje známé skladby a také hra všech vynikajících Vitoušových dnešních spoluhráčů je daleko sevřenější. Dlouho očekávaný CD projekt je "must have" nejen pro sběratele, ale pro všechny posluchače moderního jazzu.

další info   


CD
 

GLAUCO VENIER – MINIATURES
ECM 2385     602547802668     CD

Glauco Venier: klavír, perkuse

Patnáct miniatur tohoto skromně nazvaného CD zahrnuje novou hudbu italského pianisty Glauca Veniera stejně jako adaptace Gurdjieffa, Komitase, Dufay a dalších. Je to Venierovo první sólové album pro ECM, a stejně jako jeho příkladná práce s Normou Winstone na uznávaných albech Distances, Stories Yet To Tell a Dance Without Answer jeho disciplinovaná hra vždy slouží potřebám jednotlivých skladeb. "Miniatures" je klidný a přemýšlivý disk, ve kterém je sólové piano umocněno jemnými, diskrétními perkusemi. Kromě svého hlavního nástroje, hraje Glauco na gongy, činely a zvonky a "zvučné" kovové sochy.

další info   


CD

GOLFAM KHAYAM, MONA MATBOU RIAHI – NARRANTE
ECM 2475     602547794406     CD

Golfam Khayam: kytara
Mona Matbou Riahi: klarinet

Narrante je velmi atraktivní ECM debutové album Golfam Khayam(ové) a Mony Matbou Riahi(ové), jinak známých jako Naqsh Duo. Kytaristka a klarinetistka, obě narozené v Teheránu, čerpají ve své tvorbě jak z pestré domácí tradice, tak z hudebních dobrodružství vně Íránu a hledají přitom styčné body mezi aspekty perské tradice a současné hudby. Formy, módy a rytmy perské hudby přímo volají po improvizaci a jsou pak dále přerozdělovány, aby vznikaly nové tvůrčí celky. Album bylo zaznamenán v červenci 2015 v Auditorio Stelio Molo RSI v Luganu a produkovali jej Manfred Eicher a Ramin Sadighi.

další info


CD

LA MASCARADE - ROLF LISLEVAND
ECM 2288     028948117161     CD

Rolf Lislevand: barokní kytara, kytara

Norský kytarista a loutnista, Rolf Lislevand, známý mj. ze své dlouholeté spolupráce s gambistou Jordi Savallem na svém novém sólovém albu představuje hudbu dvou skladatelů ze dvora francouzského krále Ludvíka XIV. – Roberta de Visée (1655-1732) a v Itálii narozeného Francesca Corbettu (1615-1681).

další info


CD
 

DOMINIQUE PIFARÉLY QUARTET – TRACÉ PROVISOIRE
ECM 2481     602547817969     CD

Dominique Pifarély: housle; Antonin Rayon: klavír; Bruno Chevillon: kontrabas; François Merville: bicí nástroje

Dominique Pifarély Quartet, s dlouholetými hudebními společníky Chevillonem a Mervillem i s novějším spoluhráčem, pianistou Antonínem Rayonem, poskytuje nádherný kontext pro celou řadu projevů tohoto francouzského houslisty. Souhra mezi hráči je trvale dynamická a poutavá a Pifarély je zde tak inspirován k některým ze svých nejlepších sól. Album Trace Provisoire bylo nahráno v Studios La Buissonne v jižní Francii v červenci 2015.

další info   


2LP
CD
 

JACK DEJOHNETTE, RAVI COLTRANE, MATTHEW GARRISON – IN MOVEMENT
ECM 2488     602547815989     CD
ECM 2488-1  602547848642     2LP + MP3 kód

Jack DeJohnette: bicí nástroje, klavír, elektronické perkuse
Ravi Coltrane: tenor, soprán a sopranino saxofony 
Matthew Garrison: baskytara, elektronika

V tomto novém DeJohnettově triu je koncentrováno spousta historie. Před padesáti lety hrál Jack DeJohnette jako host se skupinou Johna Coltrana, tedy s otci Raviho Coltrana a Matthewa Garrisona. To se na albu zrcadlí ve skladbě Alabama. Další odkazy najdeme v Blue In Green od Milese Davise a Billa Evanse (Jack je jedním z mála hudebníků, kteří hráli v kapelách obou) či v Serpentine Fire z repertoáru Earth, Wind & Fire – jakési poctě Mauricu Whiteovi, který také v prvních letech s Jackem spolupracoval. The Two Jimmys je pocta Jimi Hendrixovi a Jimmy Garrisonovi a Rashied pozdraví pozdního Rashieda Aliho, dalšího skvělého bubeníka z Coltranova kosmu. Album "In Movement" bylo v produkci Manfreda Eichera zaznamenáno v newyorském Avatar studiu v říjnu 2015 a Ravi Coltrane a Matt Garrison se zde představují ve svých ECM debutech.

další info   


starší novinky najdete v rubrice archiv menu Distribuce 2HP (vlevo)

 

© Studio Svengali, duben 2024
coded by rhaken.net